Direktlänk till inlägg 1 februari 2010

Hälsa, Motion, Kost

Av Julia och Melinda - 1 februari 2010 10:40

HÄLSA

Hälsa är ett tillstånd då du som människa upplever att du mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Det innebär alltså inte bara frånvaro av sjukdom och handikapp utan att man är frisk och mår bra på alla sätt.
Ordet hälsa är bildat av ordet hel som betyder lycka. Här ser vi klart och tydligt att har vi en bra hälsa så är vi också lyckliga, inte sant? Så därför ska vi kämpa och göra allt för att vi ska ha en så bra hälsa som möjligt, för vem vill inte vara lycklig?

Det finns även något man kallar andlig hälsa. Då man menar att hälsa i andra delar av världen handlar om att ha mat för dagen och att inte drabbas av svåra sjukdomar som malaria, tuberkulos eller aids.

 Medan vi i vår del av världen anser att hälsan handlar om att motverka stress, depression och ångest, samt vällevnadssjukdomar som fetma och diabetes.



MOTION

Motion innebär att man rör kroppen för att hålla den i form och för att du ska må bättre. Motion är viktigt för att inte förlora sin kondition, inte gå upp i vikt och inte må allmänt dåligt. Motion kan du utför på många olika sätt, det kan vara allt från regelbundna promenader till tävlingsidrott. De vanliga och bra motionsformerna är jogging, simning, cykling, skid- och skridskoåkning på vintern och gymnastik.

 Det lönar sig att motionera. Motionerar du får du starkare muskler och skelett. Du får även bättre balans, hjärtat pumpar effektivare, syreupptagningen kan öka, ämnesomsättningen förbättras, motståndskraften mot infektioner ökar. Framför allt gör rörelsen att man orkar mer och mår bättre. Detta vill väl alla uppnå, inte sant?!

Vi nämnde i början att motion är viktigt för att inte förlora sin kondition. Men vad är egentligen kondition då?
Jo, det ska vi berätta för dig!
Kondition är en beskrivning av hur bra kroppen kan ta upp syre och transportera detta till dina celler. Har du bra kondition tar kroppen upp mycket av det syre som finns i luften man andas in. Blodet transporterar syret till kroppens celler som på så sätt får energi.
När cellerna i kroppens muskler får mycket syre, alltså energi orkar kroppen arbeta hårdare och längre.
Har du då dålig kondition blir kroppen fort trött när man anstränger sig. För att undvika detta och få bättre kondition måste du träna kroppen genom att till exempel springa, cykla, simma eller gå.

KOST

Kost är alltså det vi äter, det ska inte bara göra oss mätta utan också ge oss energi och täcka olika näringsämnen så att vi får i oss nödvändiga vitaminer och mineraler. Därför är det viktigt att vi äter varierat och regelbundet. Kostens hörnstenar är protein, kolhydrater och fett som är livsnödvändiga för vår kropp att fungera som den ska. Vi måste därför ha ett intag av allt mellan spannmål, frukt, grönsaker, kött, fisk och mjölkprodukter i vår kost.

För att lättare ha koll på att man får i sig tillräckligt av det som är nödvändigt kan man utgå från tallriksmodellen som är ett redskap för att få i sig rätt mängd mat. Tallriksmodellen är uppdelad i tre delar, protein, kolhydrater och grönsaker. Man ska då få i sig 40 % utav tallrikens storlek av pasta, ris, eller potatis för att få kolhydrater. 40 % utav sallad och grönsaker för att få i sig fibrer och viktiga vitaminer och mineraler. Sedan 20 % av sallad kött, fisk eller ägg för att få i sig protein.  

Att äta en ordentlig frukost är väldigt viktigt då vi orkar mer under hela dagen och slipper bli vrålhungriga fram till lunch. Det är också viktigt då det är bevisat att dem som äter frukost har lägre BMI (body mass index) än dem som utesluter frukosten. Det är även viktigt att äta regelbundet så att man håller blodsocker nivån på en jämn balans. Genom detta håller man sig piggare genom dagen.


"lev dagen som om den vore din sista"

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Julia och Melinda - 13 maj 2010 14:30


SPIKMATTA   Fick äntligen hem min spikmatta, absolut värt att testa gott folk :D      Spikmatta lindrar smärta och stelhet i rygg, nacke och axlar:Under vila kan musklerna reparera och bygga upp skadade muskelfibrer. Om man alltid eller fö...

Av Julia och Melinda - 12 maj 2010 22:21


   GREKISK SALLAD   Ingridienser: 1st gurka 4 st tomater 1 st rödlök 1st isbergsallad 200 gram  fetaost 25 st  kalamata oliver  oregano, färsk  olivolja  balsamvinäger Tillagning Klyv g...

Av Julia och Melinda - 8 maj 2010 22:44

  Viste du att färger påverkar dig på olika vis? Det är nämligen så att färger sänder ut olika signaler och intryck till oss som får oss att ändra i humör och känslor.   Rött är en färg som ger energi och aktiverar oss i tänkande och impuls...

Av Julia och Melinda - 7 maj 2010 14:12

  Hej alla hälsosamma läsare! Så här inför helgen kan det vara härligt att ladda upp med lite goda snacks till myset framför tv eller när man ska umgås och festa lite med sina vänner. Men ibland kan man känna för att hålla sig sund även und...

Av Julia och Melinda - 6 maj 2010 15:15

Tänkte tipsa om två bra sidor att inspireras av angående bättre hälsa! På dessa sidor kan du läsa mycket bra fakta om kost, motion och välbefinnande.   www.iform.se www.topphalsa.se   Hoppas du finner något användbart! ...

Presentation


Vår blogg är en blogg för dig som är intresserad av hälsa, kost och motion. Här hittar du allmäna hälsotips, konkret fakta om vad som är viktigt för dig som person för att få en så bra livsstill så möjligt. Vi kommer även dela med oss av olika träningsfor

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<<
Februari 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards