Alla inlägg den 4 april 2010

Av Julia och Melinda - 4 april 2010 20:26

Vill du ta dig igenom ett tufft lönesamtal med upphöjt lugn, eller är du nära att gå vilse i kaotiska tankegångar, ska du glömma det efterlängtade kaffet och i stället ta en stor kopp te.

 

En forskning visar att den lugnande effekten från en kopp te är mer än bara en psykisk upplevelse. Det verksamma ämnet i te, theanin, stimulerar hjärnans produktion av alfavågor,som gör dig avslappnad, uppmärksam och koncentrerad.

Detta låter som om vi som går i skolan just nu skulle behöva för att klara av det sista innan sommaren, speciellt att bli koncentrerad!


Te gör dig lugn under press

 

"den lugnande effekten av en kopp te har visat sig hålla i mellan tre och fyra timmar. Så perfekt vore att ta en kopp te på morgonen, middagen och kvällen"

 

FYRA ÖRTER SOM GER DIG INRE RO:

 

Citronmeliss: Den citrusaktiga örten har väckt intresse i vetenskapliga kretsar, dörflr att extrakt av växten har visat sig kunnat dämpa ångest och eventuellt till och med extra effektiv i kombination med växten valeriana. Citronmeliss innehåller även rosmarinsyra som anses ha en lugnande effekt utan att hämma annnan hjärnaktivitet.

 

 

Valeriana: Används som ett naturligt alternativ till sömnmedel, eftersom det har en dämpande inverkan på nervositet. Effekten kommer från en rad ämnen som liknar ämnet GABA, som är ett signalämne i hjärnan som riktig nervmedicin försöker efterlikna, men man slipper många av de vanliga biverkningarna med valeriana.



Kamomill: är te gjort på kamomill som lugnar och är bra före läggdags eftersom det inte innehåller koffein. De medicinska kvaliteterna beror på innehållet av olika fytokemikalier som till exempel chrysin. Det är en flavonoid som bevisats ha en lugnande effekt. Dessutom får du terpenen bisabolol som verkar skydda mot bakterier och inflammationer.



Lavendel: Med sin inbjudande doft används lavendel traditionellt som perfym. Men nuförtiden kan man även använda det till te. Nyligen har forskare nämligen hittat belägg för att lavendel kan dämpa ångest. (samt ångestattacker)

 

Före en kopp te:

När du känner dig stressad har du massor av deltavågor i din hjärna. Har du för hög andel deltavågor under för lång tid i taget kan det till slut leda till stress och utbrändhet.


Efter en kopp te:

När du dricker en kopp svart, grönt eller vitt te får du theanin, som tillsammans med koffein ökar antalet alfavågor i din hjärna. Alfavågsaktiviteten ger dig en känsla av ro och ökar din kreativitet. Meditation ger också fler alfavågor.


Thenin får samtidigt din hjärna att producera mer dopamin, ett så kallat välbefinnande hormon som har en avslappnande inverkan.

 

Av Julia och Melinda - 4 april 2010 14:32

Hej alla läsare!

Idag tänkte jag tipsa om ett jättegott recept jag hittade på internet och bara älskade, nämligen köttfärs fylld paj med grönsaker.

Du kanske känner dig lite trött på all påskmat så här på söndagen, i så fall är denna rätten perfekt att prova!


Antal portioner: 6
Färdigt på: 1 tim 30 min

Fyllning
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st morot
3 dl vitkål
2 msk smör
400 g nöt-, älg, eller blandfärs
1 dl vatten
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1.5 tsk salt
0.5 tsk salt
2 st ägg
2 dl mjölk
3 dl (125 g) riven lagrad ost

Gör så här

1. Gör pajdegen. Kavla eller rtcyk ut degen i en form så att den täcker formen och dess kanter. Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylen 15 minuter.

2. Fyllning: Skala löken pch hacka fint. Skala moroten och riv grovt. Strimla vitkålen fint, gärna med osthyvel.

3. Låt fettet bli ljusbrunt i en gryta. Fräs löken 1 minut, tillsätt köttfärs och stek tills den är jämnt gryning. Tillsätt morötter, vitkål, vatten, örter och kryddor och rör o. Koka under lock på svag värme i 15 minuter.

4. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Lägg fyllningen i pajformen, häll på äggstanningen och strö över riven ost. Grädda i 40 minuter.


Källa: recept.nu



Presentation


Vår blogg är en blogg för dig som är intresserad av hälsa, kost och motion. Här hittar du allmäna hälsotips, konkret fakta om vad som är viktigt för dig som person för att få en så bra livsstill så möjligt. Vi kommer även dela med oss av olika träningsfor

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6 7 8 9 10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards