Alla inlägg den 2 april 2010

Av Julia och Melinda - 2 april 2010 11:41

Får du i dig tillräckligt med järn?

Att få i sig mycket järn är viktigt då det ger starkt immunförsvar, energi, uthållighet och förbättrad inlärningsförmåga. Järn behövs även för att ge cellerna syre vilket är en förutsättning för prestation både fysiskt och mentalt.


Visste du att omkring 30 % av alla kvinnor har järnbrist? Ofta utan att veta om det. De som liger i risksonen är gravida, vegetarianer, de som ammar, äter ensidigt, riklig mens eller problem med matsmältningen.

De vanliga symptomerna är yrsel, orklöshet, koncentartionssvårigheter, yrsel, blek hy och sänkt immunförsvar.


För att förebygga järnbrist gäller det att äta varierat och tilsammans med mycket c-vitamin som hjälper till att ta upp järnet. Det är även viktigt att ha en bra matsmältningsförmåga för att järnet ska göra nytta.


För att få i dig järn bör du tänka på att få i dig följande:

Inälvsmat

mörkt kött

pumpakärnor

solrosfrön

sesamfrön

broccoli

torkadfrukt


Det som har en försämrande inverkan är:

svart te

kaffe

kakao

rödvin

guarana

mjölk


Fundera över om du ofta känner dig trött pch hänging eller har någon av nämnd symptom och försök att blanda i lite av de järngivande prudukterna i din kost. Du kan även ta järntillskott i tabletter om du tycker det är enklare men tänk då även på att det inte alltid är det bästa för din mage, utan det är alltid bäst via kosten och det gäller alla vitaminer!

Lycka till.


Källa: Näringsmedisinska uppslagsboken


Presentation


Vår blogg är en blogg för dig som är intresserad av hälsa, kost och motion. Här hittar du allmäna hälsotips, konkret fakta om vad som är viktigt för dig som person för att få en så bra livsstill så möjligt. Vi kommer även dela med oss av olika träningsfor

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6 7 8 9 10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards